Toekomst van de logistiekbranche

Toekomst van de logistiekbranche

Uit onderzoek (2017, Hays) wordt verwacht dat in de toekomst van de logistiekbranche het aantal vrouwen in de sector stijgt met 68%. Ook denkt 71% (van de 350 ondervraagde) dat de werkgelegenheid zal stijgen. Als gevolg van nieuwe ontwikkelingen worden er nieuwe vaardigheden vereist voor de logistiek Er wordt verwacht dat 48% van de werknemers over tien jaar een vast contract heeft, naar schatting zal 15% op projectbasis werken, 12% op interim basis en 7% op basis van een flexibel contract.

In de toekomst zal de integratie van zelfrijdende systemen zorgen voor revolutionaire veranderingen in de supply chain en de logistiek. Onbemande vrachtschepen en zelfrijdende vrachtwagens worden snel realiteit. Het voordeel hiervan is dat de kans op fouten aanzienlijk wordt verminderd, omdat er steeds minder menselijke handelingen aan te pas komen. Door alle nieuwe ontwikkelen zijn er nieuwe banen op komst.

Nieuwe banen

Logistieke programmeur-planner

De mogelijkheden voor een snelle, milieuvriendelijke en efficiënte logistiek ontstaan uit de geautomatiseerde processen. Op deze processen zal iemand toezicht moeten houden. Dit zal iemand moeten zijn met verstand van logistiek, ICT en planning. Het programmeren van planningen in het systeem en het zorgen voor een verbinding tussen de warehouses, mobiliteitssystemen en klantsystemen worden voornamelijk de werkzaamheden van de logistiek programmeur-planner.

Voorspellende data-analist

Door koppeling van processen en automatisering wordt er steeds meer data beschikbaar. Deze data kun je verzamelen en analyseren zodat er waardevolle stuurinformatie vrij komt voor het managementteam. Dit zal uiteindelijk leiden tot gerichte voorspellingen waarmee kosten bespaard blijven en klanten beter bediend worden.

Auditor circulaire logistiek

Met andere woorden kijkend naar de impact van consumenten, bedrijven en de maatschappij. Bijvoorbeeld welke schade producten of diensten toebrengen aan het milieu. Processen worden zo milieuvriendelijk geoptimaliseerd. Zodat er uiteindelijk nieuwe businessmodellen ontworpen worden, met daarbij een duidelijke omschrijving van de effecten van de logistiek in de maatschappij.

Hightech transport verkeersleiders

Deze functie wordt een beetje vergeleken met de verkeersleider die de vliegtuigen begeleid. De Hightech transport verkeersleider controleert de systemen zodat ongelukken voorkomen worden. Dit is eigenlijk het laatste redmiddel wanneer zaken fout zouden kunnen gaan. Bij deze functie zal het personeel onder een hoge werkdruk moeten presteren en veel verantwoordelijkheid moeten dragen.

 

Bekijk hier welke merken er zijn: