Ontwikkelingen in de transportbranche

Één ding wat zeker is, is dat de transport een dynamische sector is. Vandaar dat de ontwikkelingen in de transportbranche in een hoog tempo elkaar opvolgen. In deze tijd gaat het om de juiste keuzes te maken omtrent de digitalisering, vernieuwing en automatisering. Bedrijfsprocessen worden met nieuwe ontwikkelingen efficiënter ingezet. Bijvoorbeeld een track en trace systeem waarmee je meer relevante informatie krijgt. Waardoor je kan optimaliseren in het plannen van routes, verminderen van brandstofgebruik en de vindbaarheid van je trailer of truck.

Momentele trends/ ontwikkelingen in de transportbranche

Truck Platooning

Dit is een veel belovende innovatie die er als volgt uitziet. een aantal vrachtwagens rijden in een formatie, dicht achter elkaar door een CATP systeem (Chauffeur Assistent Truck Platooning). Hierdoor communiceren de vrachtwagens voortdurend met elkaar. Zodat ze allemaal dezelfde snelheid en richting aanhouden, wat cruciaal is. dit wordt mogelijk gemaakt door GPS, wifi en radargolven. Met deze innovatie kan wel 10% brandstof (MH&L, 2017) worden bespaard waardoor deze ontwikkeling een duurzaam tintje heeft. Ook wordt de verkeersveiligheid hierdoor ook verbeterd, doordat er minder menselijke fouten gemaakt kunnen worden.

Ontwikkelingen in de transportbranche

Business Intelligence

Volgens de ING biedt digitalisering veel kansen in de logistieke sector. Business intelligence houdt in dat er veel data wordt verzameld en daaruit interessante en handige inzichten gecreëerd worden. Bedrijven kunnen hiervan profiteren als ze een slim systeem installeren in hun truck, trailer en/of aanhanger. De verwachting is daarom dat de automatisering alleen maar zal versnellen. Er lopen zelfs al proeven die kijken of de logistiek nog efficiënter kan.

Personeel blijft een belangrijke schakel

Ondanks alle automatisering zal er in de transportbranche nog steeds veel personeel nodig zijn. Niet alleen heeft de branche een chauffeurstekort, maar omdat het aan het digitaliseren is zijn er ook IT-ers nodig om dit te onderhouden. Zonder chauffeur rijden de trucks niet. Er zullen zelfs nieuwe banen komen in de toekomst.

TransFollow

Transflow is een van de ontwikkelingen in de transportbranche. Transflow is een applicatie die digitale vrachtbrieven uitwisselt op een online platform. Met deze applicatie besparen transportbedrijven meer dan 70% papier ten opzichte van het gebruik van papieren vrachtbrieven. (GlobalOrange, 2017)

Supply chain

Nu der tijd worden producten en goederen overal ter wereld vandaan gehaald. In dit proces is het logistieke deel het belangrijkst. Als er in het vervoerproces iets mis gaat heeft dit vaak een domino effect. Dat houdt in dat de volgende schakels in het systeem daar last van hebben. Dit is te voorkomen met data, data wordt opgehaald met track en trace systemen. Dankzij track en trace systemen, kan de status van verzending real time worden gemonitord. Een vertraging kan dus zeer snel worden waargenomen, waardoor andere bedrijven hier tijdig op in kunnen spelen.

Bekijk hier welke merken er zijn: